Valtuustoryhmien neuvottelut paikkajaosta päätökseen

Share |

Torstai 4.5.2017 klo 10:03


Kotkan kaupunginvaltuuston luottamuspaikkajaosta käytiin neuvottelut meidän ryhmän johdolla vappua edeltävällä viikolla. Ryhmämme oli määritellyt tavoitteeksi neuvotteluihin, että ratkaisu paikkajaosta saataisiin syntymään tällä kertaa ilman teknisiä vaaliliittoja ja ilman suurempia riitoja. Tavoitteena oli myös tavoitella ratkaisua, joka mahdollisimman pitkälle noudattelisi vaalitulosta. Ryhmämme halusi tulevalle valtuustokaudelle ilmapiiriltään hyvän startin.

Tapasimme muut ryhmät 19.4. järjestetyssä yhteistapaamisessa. Kerroimme tuolloin muille ryhmille tavoitteen kaikkia ryhmiä mahdollisimman pitkälle tyydyttävästä neuvotteluratkaisusta. Sovimme samalla aikataulusta neuvottelujen suhteen. Tavoitteena oli saada ratkaisu jo ennen vappua tai välittömästi sen jälkeen. Sovimme tapaavamme kaikki ryhmät yksitellen 25.-27.4. välisenä aikana.

Ryhmäkohtaisten tapaamisten perusteella rakensimme neuvotteluryhmämme kanssa luonnoksen pohjaesityksestä torstai-iltana. Perjantain aikana varmistimme Kokoomuksen kannan pohjaesitykseen, koska pohjaesityksessä joitakin heidän vaalituloksen perusteella saamistaan paikoista oltiin antamassa pienemmille ryhmille.

Saatuamme perjantai-illan aikana Kokoomukselta vihreää valoa pohjaesityksellemme laitoimme sen menemään muille ryhmille myöhemmin illalla. Vastausaikaa muille ryhmille annettiin lauantaihin klo. 16.00 asti. Vastausaika haluttiin pitää lyhyenä, koska oli selvästi vaarana teknisillä liitoilla pelaamisen aloittaminen. Halusimme pitää peliajan mahdollisemman lyhyenä.

Muilta ryhmiltä tuli vastauksena, että ne hyväksyvät esityksen paikkajaosta mikäli kaikki ryhmät ovat sen takana. Kristillisdemokraatit ilmoittivat haluavansa jatkaa vielä keskusteluja omista paikoistaan. Perussuomalaiset ilmoittivat hylkäävänsä esityksen ja lähtevänsä neuvottelemaan paikoistaan muiden ryhmien kesken. Suomeksi sanottuna tämä ilmoitus tarkoitti heidän aikeista hakea teknistä vaaliliittoa.

No ei tarvitse kovin pitkälle osata eteenpäin katsoa, kun osasi päätellä heidän hakevan liittoa Vihreiden, Keskustan ja Kd:n kanssa. Tavoitteena niistää meidän ja Kokoomuksen paikkoja mahdollisimman paljon.

Varsin nopeasti meidän ryhmä löysi sovun paikkojemme jakamisesta Vihreiden ja Keskustan kanssa. Samalla Perussuomalaisten suunnitelmalta alkoi tippua pohja pois. Kokoomuksen kanssa sovimme, että he neuvottelevat omilla paikoillaan suoraan Kd:n kanssa. Vapun aattona ennen neljää oli selvää, että sopuratkaisu syntyisi muiden ryhmien kanssa, ilman Perussuomalaisia. Sovimme tiedottavamme asiasta heti Vapun jälkeen.

Mielestämme perjantaina tekemämme tarjouksemme oli vaalitulos huomioon ottaen reilu kaikille ryhmille. Valitettavasti se ei Perussuomalaisille riittänyt. Lopputulos ei ollut ihan se mitä tavoiteltiin. Halusimme ratkaisun, jossa voisivat olla kaikki mukana. Siihen ei nyt ihan päästy. Valitettavasti. Toisaalta valinnat saadaan tehtyä nyt ilman vaaliliittoja mikä oli myös tavoitteemme.

Kiitän kaikkia neuvottelussa mukana olleita!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini