Suomen työpaikat perustuvat osaamiseen

Share |

Lauantai 13.10.2018 klo 12:50


Kaakkois-Suomen Sosialidemokraatit asetti tänään Kouvolassa 13 ehdokasta tuleviin eduskuntavaaleihin. Minulla on kunnia olla mukana upeassa ehdokasjoukossa.

Tulevat eduskuntavaalit ovat Suomen tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeät. Suomen hyvinvointi perustuu työhön. Suomen työpaikat perustuvat osaamiseen. Osaamisemme perustuu koulutukseen.

Globaalissa kilpailussa suurin kilpailukykytekijä on korkea osaaminen. Emme pärjää muovikrääsän tuottamisessa mahdollisimman halvalla. Meidän täytyy pärjätä siinä, miten löydämme uusia tapoja korvata muovi. 

Somekuva_1080x1080_1.jpg

Suomen menestys on nojannut pitkälti metsä- ja teknologiateollisuuteen. Keskustelu ilmastonmuutoksen torjunnasta ei saa olla metsäteollisuuden ja ilmastontavoitteiden välistä vastakkainasettelua. Meidän pitää huolehtia, että metsäteollisuus säilyy hyvinvointimme yhtenä tukipilarina myös ilmastonmuutoksen torjunnan aikakaudella. Metsäteollisuus voi olla ilmastonmuutoksen syyn sijaan sen torjunnan yksi osaratkaisu. Se edellyttää korkeaa osaamista ja innovaatioita.

Teknologiateollisuudessa tarvitaan seuraavan 3 kolmen vuoden aikana 53 000 alan osaajaa, joista n. 21 000 alan ammatillisenkoulutuksen saaneita. Onkin kummallista, että millä vimmalla hallitus ajaa irtisanomislakia, kun samaan aikaan yrityksissä kärsitään työnhakijapulasta. Sen sijaan, että puhutaan siitä kuinka päästä eroon työntekijästä pitäisi puhua siitä kuinka taataan yrityksille osaavaa työvoimaa.

Suomen tulevaisuuden kannalta Sipilän hallituksen yhtenä suurimpana virheenä on ollut koulutusleikkaukset, etenkin ammatillisen koulutuksen laadun lähes täydellinen alas ajaminen. Se on suuri virhe Suomen tulevaisuuden kilpailukyvyn kannalta. Se on myös suuri virhe nuortemme tulevaisuuden kannalta. Tämän virheen korjaaminen täytyy olla yksi keskeisimmistä tavoitteistamme tulevalla hallituskaudella.

Työskentelen sosiaaliohjaajana nuorten varhaisessa tuessa. Tärkeimpänä työtämme ohjaavana tavoitteena on syrjäytymisen ehkäisy. Yritämme pitää kaikki mukana. Yritämme löytää eksyksissä oleville nuorille oikeita elämän polkuja. Ammatillisella koulutuksella on ollut tässä aiemmin tärkeä rooli. Nyt alkaa pahasti näyttää siltä, että nykyään yhä useamman kohdalla ammatillinen koulutus on nimenomaan se elämän vaihe missä tipahdetaan yhteiskunnan kelkasta.

Nuoret, joiden kanssa on tehty vuosia töitä, motivoitu heitä ammattikouluun ja autettu selviämään peruskoulusta, pidetty poissa kaduilta ja kauppakeskuksista, joutuvat jo kahden viikon kuluttua ammattikoulun aloituksesta parin viikon itseoppimisjaksolle. Arvatkaa kuinka monella itseoppimisjaksosta tulee pysyvä. Arvatkaa kuka juoksee kauppakeskuksissa suorittamassa uudelleen motivointia. Arvatkaa kuinka paljon vaikeampaa se on, kun nuori on nähnyt mitä leikkimistä ja pelleilyä koko ammatillinen koulutus nykyään on.

Lähdin aikoinaan mukaan politiikkaan ymmärrettyäni, että ei riitä että autan ja tuen asiakkaitani yksilöinä, vaan minun on sosiaalialan ammattilaisena pyrittävä vaikuttamaan koko yhteiskuntamme kehittymiseen. Samasta syystä olen lähtenyt ehdolle eduskuntavaaleihin. Suomen tulevaisuuden ja etenkin suomalaisten nuorten vuoksi ammatillisen koulutuksen alas ajaminen on lopetettava.

Avainsanat: eduskuntavaalit, koulutus, osaaminen, teknologiateollisuus, metsäteollisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini