Olisi inhimillistä perua indeksijäädytykset

Share |

Torstai 13.12.2018 klo 10:15


Eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden ja muiden tuensaajien euroista ei ole tarkoitus ottaa pois senttiäkään, puheenjohtaja Juha Sipilä lupasi ennen 2015 eduskuntavaaleja.

Eduskuntakeskustelussa oli 10.12.2018 hallituksen esitys, jossa käsitellään kansaneläkkeen ja muiden etuuksien indeksitarkistuksia vuonna 2019. Hallituksen esityksellä kansaneläkeindeksi jäädytettäisiin 2018 tasolle.

Kyse on ihmisten perusturvaetuuksien leikkaamisesta. Tehtyjen tasoleikkausten lisäksi kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien korotukset ovat olleet jäässä koko hallituskauden. Hallitus on päätöksillään johdonmukaisesti heikentänyt pienituloisten ihmisten asemaa, lisännyt eriarvoisuutta ja syventänyt köyhyyttä. Hallituksen jatkuvia perusturvaleikkauksia ei voi hyväksyä. Toistuvasti samoihin ihmisiin osuvat leikkaukset ajavat ihmisiä köyhyyteen ja viimesijaisen toimeentulotuen asiakkaiksi.

Asiantuntijoiden mukaan nyt ehdotettavat indeksijäädytykset yhdessä aiempien indeksileikkausten kanssa lisäävät pitkäaikaista tarvetta toimeentulotuelle ja heikentävät heikoimmassa asemassa olevien kotitalouksien mahdollisuutta kohtuulliseksi katsottuun vähimmäiskulutukseen.

Keskustan ja Kokoomuksen johdolla leikataan jälleen ensi vuonna perusturvaa noin 68 miljoonalla eurolla. Kyse ei ole pelkästään eläkkeistä, vaan jäädytykset kohdistuvat kaikkiin perusturvaetuuksiin Vuodesta toiseen jatkuvat indeksijäädytykset ja muut heikennykset mm. lääkekorvauksiin ja asumistukeen kohdistuvat kipeästi kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Valitettavasti tämä arvovalinta jää näkymään pienituloisten arkeen, sillä hallituksen esitys on tarkoitettu pysyväksi.

Nyt on Sipilällä viimeinen mahdollisuus lunastaa vuoden 2015 lupaukset. Olisi enemmän kuin kohtuullista ja ennen kaikkea inhimillistä perua jo neljännen kerran tehtävät indeksileikkaukset. Se edellyttää tosin hallituksen herrojen lähes neljä vuotta kadoksissa olleen omatunnon löytymistä.

Avainsanat: perusturva, eläkkeet,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini