Suomalaisten työehtojen polkeminen johtaa eriarvoisuuden kasvuun

Share |

Sunnuntai 17.2.2019 klo 18:10


Suomea ja suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa on rakennettu vuosikymmenten ajan yhteistyössä poliittisten päättäjien, työnantajien ja työntekijöiden kanssa. Neuvotellen ja yhdessä sopien on saatu aikaiseksi tarvittaessa vaikeitakin päätöksiä. Työntekijät ovat olleet vaikeina aikoina olleet valmiit joustamaan, kunhan asioista on sovittu yhdessä.

Sipilän hallitus on rymistellyt työmarkkinoihin ja työttömyysturvaan liittyvissä kysymyksissä koko vaalikauden ajan ja samalla romuttanut sopimisen perinnettä. Hallituksen toimien taustalla on vahva oikeistolainen pyrkimys ajaa alas yhdessä sovittuja työehtoja. Kaikki merkit viittaavat siihen, että mikäli samankaltainen hallituspohja jatkaa vaalien jälkeen, tulee hallitus jatkamaan palkansaajiin ja työttömiin kohdistuvia toimia.

Työnantajien edusmiehinä toimivat Sipilä ja Orpo ovat valmiita edelleen heikentämään suomalaisten työehtoja mm. työaikaa pidentämällä ja vuorolisiä leikkaamalla. Kaikki tämän kaltaiset toimet ovat suoraan työnantajien päiväunista napattuja. Työehtojen yleissitovuudesta luopuminen on se perimmäinen tavoite, mikä on kaiken nähdyn rymistelyn takana.

Tulevissa vaaleissa on kyse siitä, millä tavalla suomalaisesta hyvinvointivaltiosta pidetään jatkossa huolta. Reiluilla työelämän pelisäännöillä on merkittävä rooli suomalaisten palkansaajien arjessa. Suomalaisten työehtojen polkeminen johtaa eriarvoisuuden kasvuun. Eriarvoisuuden kasvu ei palvele ketään. Yhdessä sopimisen eteen on tehtävä enemmän ja suomalaiset ansaitsevat paremmin johdetun hallituksen. Muu ei riitä. 

Avainsanat: työmarkkinat, työehdot, eriarvoisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini