Suomen työmarkkinoita ei kehitetä palkkoja polkemalla.

Share |

Lauantai 16.3.2019 klo 19.40


Tulevissa vaaleissa ratkaistaan Suomen suunta. Viimeiset neljä vuotta on ollut surullinen jakso suomalaisen työelämän sääntöjen kannalta. Ilmassa on ollut vahvoja oikeistolaisia voimia, jotka haluavat romuttaa työehtojen yleissitovuuden. Esitykset mitä erilaiset työnantajia lähellä olevat etujärjestöt ovat suoltaneet, viimeisimpänä Keskuskauppakamari, ovat olleet sisällöltään rajuja. Jopa niin rajuja, että voisi sanoa liikkeellä olevan ”äärioikeistolaisia” voimia.

Sipilän hallitus on ollut näiden esitysten edessä kuin paraskin puudeli. Urhoollisesti häntäänsä heiluttaen hallitus kiristi työntekijät mukaan Kiky-sopimukseen. Yhteisen sopimuksen jälkeen on Sipilän oikeistohallitus työntekijöille antamastaan lupauksestaan huolimatta pyrkinyt ajamaan lisää työmarkkinoihin liittyviä uudistuksia. Uudistuksia, joiden perimmäinen tarkoitus on ainoastaan työehtojen heikentäminen ja palkkojen laskeminen.

Paikallista sopimista käytetään jatkuvasti keppihevosena, jolla pyritään murtamaan laajaa yhdessä sopimisen perinnettä. Perinnettä, jolla on työmarkkinoilla turvattu kaikista heikommassa asemassa olevien asema. Irtisanomislaki, yleissitovuuden purkaminen, työajanpidennys, vuorolisistä luopuminen jne. Äärioikeiston märkiä unia kaikki tyynni.

Keskustassa jylläävä Sipilän oikeistosiipi kera Kokoomuksen on valmis jatkamaan häntänsä heiluttamista myös vaalien jälkeen. Perusuomalaiset tekivät viime vaalien jälkeen suuren puhalluksen. Vaalien alla puhuivat siitä, kuinka pienituloisilta ei enää leikata. Kuitenkaan yksikään nykyisistä perussuomalaisista kansanedustajista ei äänestänyt vuosien 2016 ja 2017 perusturvan leikkauksia vastaan. Samat perussuomalaiset kansanedustajat hyväksyivät hallitusohjelman, jonka varjolla on neljä vuotta hyökätty suomalaisten työehtojen kimppuun.

Seuraava puhallus taitaa odottaa nurkan takana. Muista kysyä ehdokkaaltasi maahanmuuttokannan lisäksi, mitä mieltä hän on työehtojen yleissitovuudesta. Maahanmuuttoon, tai paremminkin turvapaikkapolitiikkaan, liittyy paljon nykyistä tiukempaa linjaa edellyttäviä kysymyksiä. Se, että voimasanoin vastustaa haittamaahanmuuttoa ei takaa, että on aidosti suomalaisten asialla. Aidosti suomalaisten asialla ollessa ei kyllä sitouduta toimiin, joilla hyökätään työehtojemme kimppuun. Viimeksi hallitusohjelmaneuvotteluissa perussuomalaisia ei nämä kysymykset kiinnostaneet.  

Työmarkkinakysymykset on kyettävä hoitamaan Sipilän hallitusta paremmin ja työmarkkinarauhan eteen on tehtävä enemmän. Muu ei riitä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini