On aika käyttää Nato-optiomme

Share |

Lauantai 14.5.2022


Suomen demokratian vahvuus on yhtenäisyys vaikeissa tilanteissa. Meillä suomalaisilla on kyky tehdä päätöksiä ja kyky toimia yhdessä silloin kun jokin uhkaa turvallisuuttamme.

Nyt turvallisuuttamme uhkaa Venäjä. Eikä pelkästään sen Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Turvallisuustilannetta on muuttanut jo pidemmän aikavälin kehitys Venäjän ja sen johdon suhtautumisessa kansainvälisiin sopimuksiin ja itsenäisten valtioiden rajojen koskemattomuuteen. Itsenäisten valtioiden oikeuteen tehdä omaan turvallisuuteen liittyviä päätöksiä ilman Venäjän asettamia ehtoja.

Muuttuneessa turvallisuustilanteessa ainut oikea ratkaisu Suomen osalta on Nato-jäsenyys. Siksi kannatan puoluejohtomme näkemystä Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan muuttamisesta Nato-jäsenhakemuksen jättämisen myötä.

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on perustunut sotilaalliseen liittoutumattomuuteen. Linja on ollut perusteltu ja toimiva, mutta radikaalisti muuttuneessa kokonaisturvallisuuden tilanteessa se ei enää riitä takaamaan Suomen turvallisuutta riittävällä tavalla. Siksi on aika käyttää Nato-optiomme.

Omien rajojemme turvaamisen lisäksi Suomen kannalta erityisen oleellista on vakaa turvallisuustilanne koko Itämeren alueella. Kauppamerenkulun turvaaminen kaikissa oloissa on huoltovarmuutemme kannalta kriittisen tärkeää. Suomen ja Ruotsin Nato jäsenyys luo lisäturvaa Itämeren pitämiseksi kaikille avoimena ja turvallisena.

Euroopassa on peiliin katsomisen paikka myös muualla kuin Venäjällä. Eurooppa on omatoimisesti sitonut itsensä Putinin Venäjään etenkin energian osalta tavalla, joka on antanut Putinille hybridivaikuttamisen kultaisen avaimen.

Tämä on jopa tapahtunut ajassa, jossa Venäjä on ollut sotilaallisesti aggressiivinen rajanaapureitaan kohtaan. Georgia ja Etelä-Ossetia 2008 ja Krim 2014 ja sitä seuranneet itä-Ukrainan tapahtumat on katsottu meidän ja muiden toimesta käytännössä läpi sormien. Tämä on antanut Putinille vallantunteen, jonka voimalla hän nyt Ukrainassa riehuu. Toivottavasti eurooppalaisina otamme kollektiivisesti opiksi tästä virheessä, sillä muuten jälkiviisaus on vain ajan tuhlausta.

Lopuksi haluan antaa täydestä sydämestä tulevan kiitoksen puolueemme puheenjohtajalle tavasta, jolla hän johtaa pääministerin roolissa yhdessä tasavallan presidentin kanssa maatamme tässä vaikeassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Kiitos Sanna, että olet ollut käytettävissä niin maamme kuin puolueemmekin johtoon. Arjen turvallisuustunteen kannalta olet ollut viidennen artiklan veroinen turvatakuumme.

Avainsanat: puoluevaltuusto, Nato


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini