Edunvalvontaan vaikuttavuutta

Share |

Tiistai 3.1.2023


Olen saanut nykyisessä roolissani Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtajana olla mukana kaupunkimme edunvalvonta- ja vaikuttamistyössä. Olen myös päässyt vaikuttamaan alueelliseen vaikuttamistyöhön Kymenlaakson liiton luottamustehtävieni kautta. Molempien osalta vaikuttamistyön pohjalla on nykyään aktiivisesti päivittyvä edunvalvontasuunnitelma.

Vaikuttamistyötä tehdään laajemminkin kuin vain julkisten toimijoiden kautta. Aktiivisia toimijoita ovat kuntien lisäksi myös alueemme elinkeinoyhtiöt, yrittäjäjärjestöt, kauppakamari ja erilaiset alueelliset etujärjestötoimijat. Unohtamatta alueemme kansanedustajia. Jatkossa myös hyvinvointialue on keskeinen toimija.

Maakunnallisesti eri toimijoilla on omia erillisiä tavoitteita, mutta myös paljon yhteisiä. Edunvalvonnan suhteen tehdään jo nyt yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Havaintoni mukaan meillä on kuitenkin yhteistyön saralla edelleen kehitettävää. Erityisesti kiinnittäisin huomiota siihen, kuinka saamme alueemme yritys- ja elinkeinokentän tavoitteita paremmin näkyviin ja kuuluviin osana kuntien ja maakuntaliiton vaikuttamistyötä.

Yksi keino kehittää yhdessä tekemistä olisi vähintään kaksi kertaa vuodessa pidettävä keskeisten toimijoiden yhteinen maakunnallinen ”edunvalvontapäivä”. Sen yhteydessä edellä mainittujen toimijoiden kesken voitaisiin käydä avoimesti lävitse erilaisia tavoitteita ja tarpeita.

Yhteisen tilannekuvan luomien auttaisi löytämään ja sovittamaan yhteen erilaisia tarpeita yhteisiksi maakunnallisiksi tavoitteiksi. Samalla voisi sopia työnjaosta ja yhteistyöstä varsinaiseen vaikuttamistyöhön. Kaikkien ei kannata hosua kaikkialla, vaan yhdessä sopien pystymme kohdentamaan vaikuttamistyön resurssit järkevämmin.

Parantamalla yhdessä edunvalvontamme suunnitelmallisuutta pystymme lisäämään tekemämme vaikuttamistyön laatua ja vaikuttavuutta. Yksi plus yksi ei olisi enää kaksi, vaan enemmän. Tästä hyötyisi laajasti koko maakuntamme ja sen eri toimijat.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini