Demarit ovat sitoutuneita talouden tasapainotusohjelmaan

Share |

Torstai 11.2.2016 - Sami Virtanen, Tiina Montonen


Kotkan Kokoomuksen kaupunginhallituksen jäsenet ovat viime aikoina luoneet kuvaa, että valtuustoryhmämme ei olisi pysynyt tehtyjen talouden tasapainottamispäätösten takana. Vasemmisto on heidän mukaansa löytänyt toisensa äänestyksissä ja jo sovituista asioista on lipsuttu ymmärtämättä Kotkan vaikeaa taloudellista tilannetta.

Kokoomus on lehtien palstoilla nostanut kipukohtina esiin varhaiskasvatuksen ryhmäkokoihin ja subjektiiviseen oikeuteen liittyvät päätökset sekä lukiokoulutukseen liittyvät ratkaisut. Kokoomuksen näkemys tilanteesta on virheellinen ja katsomme aiheelliseksi oikaista sitä.

Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa 2015 talouden tasapainottamisohjelman jonka taloudellinen vaikutus toteutuessaan arvioitiin n. 10 miljoonaksi euroksi. Ohjelmasta päätettäessä valtuusto äänesti 22 kertaa, kuten demokratiassa kuuluu tehdä yksimielisyyden puuttuessa. Vain viidessä äänestyksessä Kokoomus oli eri mieltä Demareiden kanssa. Lukioiden yhdistämisestä tai varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattamisesta ei tuolloin päätetty.

Lukioiden yhdistäminen oli poistettu kaupunginjohtajan toimesta tasapainottamisohjelmasta jo ennen päätöksentekoa mm. siksi, että Kokoomusryhmässä ehdotettua ratkaisua vastustettiin laajalti. Emme siis ole lipsuneet vasemmiston voimin sovitusta, kuten on annettu ymmärtää. Valtuuston päätettäväksi asia ei ole vielä edes edennyt.

Varhaiskasvatukseen liittyvät päätökset, joista meitä on moitittu, tehtiin talousarvion yhteydessä. Ne eivät olleet osana talouden tasapainottamisohjelmaa syystä, että mahdollisuus niihin syntyi valtion toimesta vasta syksyn aikana. Niiden osalta valtuustoryhmämme arvioi, mielestämme perustellusti, haittavaikutusten olevan kotkalaisille lapsille liian suuria. Lisäksi ryhmäkokojen muuttaminen nykyisissä tiloissa ei olisi niin yksinkertaista kuin on annettu ymmärtää. Tehty päätös ei vesitä tasapainotusohjelmaa, koska se ei edes kuulu sen keinoihin.

Tasapainottamisohjelman täytäntöönpanon yhteydessä ainoastaan Hovisaaren koulun lakkauttamisesta luopuminen on ollut ratkaisu, jossa olemme ryhmänä poikenneet kesäkuussa päätetystä. Perustelimme päätöksemme talousarviokokouksessa ja se sai enemmistön tuen taakseen. Olemmekin mielestämme pysyneet ryhmänä varsin ryhdikkäästi kesäkuussa päätettyjen asioiden takana.


Sami Virtanen ja Tiina Montonen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini