Sote-palveluiden pakkoyhtiöittäminen on torjuttava

Share |

Tiistai 18.10.2016


Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta on kasvamassa merkittävä riski suomalaiselle hyvinvointivaltion tulevaisuudelle. Hallituksen esityksellä siirretään verorahat voitontavoittelun alttarille ja samalla vaarannetaan hyvinvointipalveluihin kohdistuva demokraattinen päätöksenteko.

Hallitus on sivuuttanut sote-uudistukselle asetetut keskeiset tavoitteet ajamalla maakuntahallintoa ja markkinaehtoisuutta palvelutuotantoon. Hallituksen malli ei ratkaise nykytilanteen ongelmia eikä tulevaisuuden haasteita. Käynnissä on samanaikaisesti vallan uusjako ja yhteisten verorahojen altistaminen voitontavoittelulle.

Vaaleilla valittavien maakuntavaltuustojen rooli palvelutuotannon ohjauksessa tulee olemaan käytännössä täysi nolla, kun lähes kaikki palvelutuotanto on yhtiöitettävä. Yhtiöiden osalta päätöksenteko ei ole kaikille avointa ja edessä on todellinen demokratiavaje. Palvelujen käyttäjillä ei tule olemaan suoraa demokraattista yhteyttä palvelutuotantoon.

Hallituksen esityksessä pakkoyhtiöitetään julkiset peruspalvelut ja alistetaan ne kilpailulle yksityisten palvelutuottajien kanssa. Hallituksen mallissa palvelut pirstaloidaan ja on vaarana, että integraatiosta syntyvä hyöty jää syntymättä. Ajatuksella valinnanvapaudesta yritetään peitellä tätä historian suurinta verorahojen puhallusta. Valinnanvapaus ja pakkoyhtiöittäminen ovat kaksi aivan eri asiaa. Pakkoyhtiöittäminen tarjoaa verorahamme hopealautasella suurille hyvinvointipalveluja tuottaville yrityksille. Samoille yrityksille, joiden rahavirrat kiertelevät veroparatiisien kautta omistajien taskuun.

Hallituksen malli mahdollistaa verovarojen kierrättämisen yksityisten yritysten voitoiksi eikä palauta mahdollisia säästöjä yhteiseksi hyväksi. Ihmisiltä kerätyt verot on tarkoitettu palveluihin ja turvaverkkoihin, ei yritysten voittoihin ja niiden omistajien rikastumiseen. Hallituksen linjaukset mahdollistavat jälkimmäisen. Ei varmasti ole sattumaa, että Kokoomuksesta siirtyy parhaillaan vaikuttajia yksityisten toimijoiden leipiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini