Ulkoistaminen hoivajäteille heikentää hoitoalan työntekijöiden etuja -Sheriffit vaihtoon!

Share |

Perjantai 7.9.2018 klo 13.30


Yle uutisoi 6.9 (https://yle.fi/uutiset/3-10388186) otsikolla: ” Ulkoistaminen hoivajäteille heikentää hoitoalan työntekijöiden etuja”, karun kuvan siitä mihin Sipilä, Orvon ja Soinin hallitus on Suomea viemässä. Uutista lukiessa ei yllättänyt, että uhreina tässä markkinatalouskiimassa ovat jo valmiiksi pienituloisten joukossa oleva naisvaltainen ala. On täysin samaa linjaa kuin kikyn lomarahaleikkaukset.

Minua ei myöskään yhtään yllättänyt uutisesta löytyvät asiantuntija-arviot siitä mihin tämä valtava ulkoistamisen palo johtaa.

”Yleislääketieteen emeritusprofessori Mauno Vanhala ei usko siihen, että kunnat säästävät palvelujen ulkoistamisella yhtään, päinvastoin.

– Esimerkiksi Eksoten suunnittelema 75 prosentin ulkoistamisesta tarkoittaa sitä, että julkisilla ei ole enää minkäänlaista sananvaltaa hinnoitteluun.

Vanhala uskoo ulkoistamisen johtavan kaikkialla hintojen nousuun.”

”Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger ei myöskään ilman todisteita niele yksityisen pienempää hintalappua.

– En ole nähnyt tähän liittyvää pitävää tutkimusnäyttöä. Usein näihin laskelmiin ei ole otettu mukaan esimerkiksi sopimusten valmistelukustannuksia tai toiminnan valvonnan aiheuttamia kustannuksia.”

Kotkassa on kaiketi edelleen voimassa, joskus 2000-luvun alkupuolella tehty linjaus siitä, että vanhustenhuollossa jako julkisestituotettujen ja ulkoistettujen palveluiden osalta saa olla korkeintaan 50/50. Tästä ollaan valitettavasti jo lipsuttu. Tällä hetkellä kunnan omana tuotantona on alle 50 %.

Vuoden 2019 alussa Kymenlaaksossa aloittaa Eksoten vastine Kymsote. Toivottavasti se ei lähde samalle tielle Eksoten kanssa. Puhumattakaan mitä tapahtuu, mikäli Sipilä & co saa ajamansa soten lävitse.

Tämänkin uutisen luettuani hiipi taas väkisin mieleen, että kyllä tämä Sipilän OySuomiAb alkaa vaikuttaa melkoiselta Sherwoodin metsältä. Robin Hoodille olisi tilausta ja sheriffitkin joutaisivat vaihtoon.

Avainsanat: ulkoistaminen, sote, kymsote, eksote, kouvola, kotka, hamina


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini