Vastuu demokratiamme puolustamisesta kuuluu kaikille

Share |

Tiistai 8.11.2022 klo 12.02


Nykyisessä tehtävässäni olen saanut syksyisin viedä kaupungin tervehdyksen kotkalaisten nuorten kutsuntatilaisuuteen. Tehtävä on yksi mieluisimmista vuosittain toistuvista tehtävistäni.

Huomatessani kalenteristani tervehdyksen esittämisen jälleen lähestyvän pysähdyin Ukrainan sodasta johtuen miettimään aiempia vuosia pidempään tervehdykseni sanomaa.

Kutsunnat käytiin tällä kertaa ihan erilaisessa ajassa kuin vuosi sitten. En kuitenkaan halunnut alkaa korostaa Ukrainan sotaa ja sen vaikutuksia arkeemme. Pohdittuani tervehdystäni päädyin kolmeen toivomukseen ja yhteen viestiin.

Valitettavasti emme ihmiskuntana ole ottaneet historiasta opiksi. Edelleen maailmassa on johtajia, jotka näkevät aseisiin tarttumisen olevan oikeutettu keino ajaa poliittisia tavoitteitaan. Jopa järjenvastaisia. Toivon teidän sukupolvenne olevan nykyisiä aseisiin tarttuneita sukupolvia viisaampia.

Suomi on altavastaajana voittanut niin sodassa kuin jääkiekossa kuuluisaksi tulleella joukkuepelillä. Hyvässä joukkueessa jokaisella on oma tärkeä rooli. Menestymisen vaatimuksena on, että jokainen hoitaa oman roolinsa niin hyvin kuin kykenee ja onnistunut joukkuepeli vaatii vahvaa joukkueen sisäistä luottamusta.

Luottamusta siihen, ettei kukaan sooloile omiaan. Asiat tehdään, kuten on yhdessä treenattu ja sovittu. Ennen kaikkea luottamusta siihen, että ketään ei jätetä yksin, vaan ollaan aina valmiita auttamaan apua tarvitsevaa kaveria. Toivon teidän oppivan armeija-aikananne toimimaan joukkueena, arvostaen ja auttaen toinen toisianne.

Toivon teidän myös muistavan mennessänne suorittamaan varusmiespalvelustanne, että olette kotkalaisia. Pitäkää Kotkan lippu korkealla ja pitäkää huolta Kotkan ja kotkalaisten maineesta. Olkaa reiluja ja rohkeita. Näyttäkää, että kotkalaisiin voi aina luottaa tiukimmissakin tilanteissa.

Suomi on hyvä maa. Perustuslakimme takaa meille kaikille tasa-arvoiset perus- ja ihmisoikeudet. Perustuslakimme ja sen kautta toteutuva demokratiamme ovat puolustamisen arvoisia. Vastuu niiden puolustamisesta kuuluu meille kaikille suomalaisille, niin rauhan kuin sodan aikana.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini