Suomen satamat priorisoitava

Share |

Lauantai 1.4.2023 klo 16.24


Euroopan Unioni on priorisoinut alueellaan sijaitsevat satamat. Ylimpään luokkaan kuuluvat EU:n ydinsatamat, joita on 80 kappaletta. Suomessa ydinsatamia ovat HaminaKotka, Helsinki ja Turku/Naantali.

EU vahvistaa infraverkostojaan ydinsatamiensa kanssa ja hallitsee siten resurssejaan. Myös Ruotsi on pystynyt priorisoimaan maan satamaverkostonsa. Suomessa kaikki yritykset järkeistää valtion investointeja satamiin suuntautuviin meri-, rautatie- ja tieverkostoihin ovat kaatuneet heti alkuunsa.

Suomessa on, laskutavasta riippuen, jopa 60 satamaa, mikä on pienelle kansantaloudelle valtava määrä. Satamaliikenteeseen kohdistuvat infrastruktuuri-investoinnit pilkkoutuvat niin pieniin osiin, ettei yhdenkään sataman tarpeisiin pystytä kunnolla vastaamaan.

Valtion investoinnit satamiin johtavaan infraan tulisikin priorisoida satamien kansantaloudellisen merkityksen ja niiden liikennemäärien perusteella. Suomi tarvitsee rohkeaa satamaliikenteen strategista suunnittelua ja tämä tulee kirjata tulevaan hallitusohjelmaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini