Merenkulun miehistötuki turvaa työpaikat

Share |

Torstai 23.2.2023


Kokoomus ja kristillisdemokraatit esittivät varjobudjeteissaan miehistötuen leikkaamista runsaalla 75 miljoonalla eurolla. Toivottavasti esitys ei päädy toteutettavaksi vaalien jälkeen.

Merenkulku tarjoaa työtä tuhansille ihmisille. Miehistötuessa ei jaeta ”uutta” rahaa varustamoille. Varustamo tilittää valtiolle työntekijän palkoista ennakkopidätykset sekä työeläke- ja tapaturmavakuutusmaksut, mutta valtio palauttaa ne sitten takaisin varustamolle.

Valtio myönsi vuonna 2022 miehistötukea 75,8 miljoonaa euroa. Tuki on tarkoitettu Suomen lipun alla olevien alusten miehistökustannusten kilpailukyvyn parantamiseksi. Tämän tuen leikkausta esittäneet puolueet leimaavat tuen tehottomaksi yritystueksi ja sen saajat viihdemerenkulkijoiksi.

Miehistötuen leikkaus asettaisi Suomen lipun alla kulkevat alukset vaikeuksiin. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa varustamot ilmoittavat miehistöjen ennakkopidätykset verottajalle, mutta eivät tilitä näitä maksuja. Jos miehistötuen leikkaus toteutuu, varustamoiden Suomen lipun alla kulkevat alukset siirtyvät Ruotsin lipun alle. Näin ollen jäisi myös haettu säästö syntymättä.

Nyt kyllä on unohdettu myös se, että matkustajalaivat tuovat maihin tuhansia ja taas tuhansia maksavia asiakkaita ja heidän tuomia tulovirtoja. Nämä tulovirrat vaarantuvat, mikäli miehistötuen leikkaus toteutuu. Ei kovin kestävää talouspolitiikkaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini